Thursday, 19 March 2015

KEHEBATAN MINERAL COFFEE

Pensyarah Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Prof. Madya Shariza Abd. Razak berkata, walaupun ada minuman itu dikatakan mengandungi ginseng atau tongkat ali untuk menambahkan tenaga namun kandungannya amat sedikit.“Ia tidak member sebarang kesan dalam penjagaan kesihatan sebaliknya ia mengandungi gula yang banyak iaitu lebih daripada tiga sudu teh.
“Namun ramai yang tidak menyedarinya kerana ditenggelamkan oleh rasa pahit kopi tersebut,” katanya ketika dihubungi Kosmo!.
Menurut Shariza, selain kandungan gula yang tinggi, kebanyakan minuman 3-in-1 yang dijual di pasaran juga menggunakan krimmer susu bukan tenusu iaitu yang dihasilkan daripada minyak kelapa sawit.

Katanya, krimmer tersebut merupakan sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan kerana ia boleh menyumbat saluran arteri darah dan seterusnya menyebabkan penyakit koronari jantung dan angin ahmar.Kesannya, para pesakit jantung atau diabetes yang minum minuman itu secara tidak terkawal boleh menyebabkan penyakit mereka menjadi lebih serius.
Sementara itu, Shariza menjelaskan, antara factor yang menyebabkan minuman 3-in-1 menjadi pilihan ramai ketika ini adalah disebabkan kosnya yang murah iaitu antara 50 sen hingga RM1 bagi setiap paket.Menurutnya, gaya hidup masyarakat yang sering sibuk dan terikat dengan jadual kerja harian turut memainkan peranan mempopularkan minuman itu kerana ia mudah dibancuh walaupun di tempah kerja.
Beliau bagaimanapun menegaskan, pengambilan minuman tersebut bukannya tidak dibenarkan tetapi perlu diambil secara sederhana dan turut diseimbangkan dengan makanan lain.

Info Kandungan minuman 3-in-1:- Mengandungi lebih tiga sudu the gula dalam setiap pek.
- Gula yang berlebihan bertujuan mengurangkan rasa pahit dalam minuman tersebut.
- Selain gula, krimmer yang digunakan adalah sejenis lemak tepu yang boleh membahayakan kesihatan
- Turut mengandungi kafein yang menyebabkan rasa berdebar (palpitasi) dan menyukarkan tidur pada waktu malam.
- Setiap pek mengandungi sehingga 200 kalori.
- Jumlah kalori itu sama dengan dua keeping roti atau sepinggan nasi.
- Jika diambil tiga paket sehari, ia bersamaan 600 kalori dan turut menyumbang kepada berat badan berlebihan.
- Kandungan untuk meningkatkan tenaga seperti tongkat ali, kacip fatimah dan ginseng adalah sangat sedikit kerana bahan-bahan itu mahal dan sukar untuk diperoleh.
Sumber:
- Program Dietetik, Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia

Akhbar kosmo!

ini fakta yang i boleh share dengan korang semua...

ni pulak fakta yang lagi bagus i nak sharekan dengan korang.. korang rasa korang nak sangat minum coffee.. tapi dalam masa yang sama taknak kena beban penyakit.. no problemo .. i nak promote kat korang mineral coffee dari syarikat HI-O MARKETING SDN BHD.  
banyak kebaikan yang terdapat didalam mineral coffee ni.. sebab ramuan dalam mineral coffee ni ada garam buluh.. 

fakta berkenaan garam buluh pula ialah : 


ni pulak fakta yang lagi bagus iolls nak sharekan dengan korang.. korang rasa korang nak sangat minum coffee.. tapi dalam masa yang sama taknak kena beban penyakit.. no problemo .. iolls nak promote kat uolls  mineral coffee dari syarikat HI-O MARKETING SDN BHD.  

banyak kebaikan yang terdapat didalam mineral coffee ni.. sebab ramuan dalam mineral coffee ni ada garam buluh.. 

fakta berkenaan garam buluh pula ialah :


APAKAH KELEBIHAN MINERAL COFFEE?


Kebanyakan individu yang mengalami obesiti mengandungi toksik yang tinggi berbanding orang biasa yang suka bersenam & bersukan. Ini disebabkan mereka suka makan makanan yang bertoksik tinggi yang mengandungi bahan pengawet dan berlemak seperti coklat, mee segera, makanan segera dan minuman berkabonat. Sifat beralkali Garam Buluh yang bertentangan dengan sifat asid toksik ini menyebabkan proses mennyahtoksik berlaku dengan serta merta.



Aktiviti kurang bersenam menyebabkan kadar metabolisma terlalu rendah disebabkan kesibukan bekerja dan tidak menitik beratkan aktiviti luaran. Garam Buluh mampu membantu mengeluarkan peluh selepas meminumnya di dalam minuman seharian dan membekalkan tenaga walaupun anda terasa kenyang tanpa CRASH DIET.

Masalah pembuangan air besar juga menjadi punca kebuncitan di kalangan wanita dan lelaki di Asia. Akibat makan garam kimia yang mengandungi SODIUM /NATRIUM secara berlebihan ia bukan sahaja memekatkan darah dan mengakibatkan tekanan darah tinggi malahan ia juga menyebabkan sembelit sehingga usus semakin hari semakin kotor. Usus kotor menjadi punca kepada penyakit gastrik & ulser atau punca awal kepada kanser usus. Garam Buluh boleh diamalkan bagi membantu membersihkan usus atau colon cleanser bagi melawaskan pembuangan najis dengan minum air mineral sehari 1 liter secara berterusan. Di samping itu juga ia dapat mencuci usus dan membersihkan agar sensor penyerap nutrin dapat berfungsi dengan baik dan mengawal apetit pemakanan secara semulajadi.

Teknik pemakanan untuk menurunkan berat badan disarankan sebelum sarapan dan sebelum makan tengahari kerana ia dapat menuteralkan asid yang berlebihan dan menghilangkan gastrik kepada setiap individu. Garam Buluh juga sebaiknya diamalkan sebelum tidur bagi memulihkan sistem pencernaan makanan ketika individu sedang tidur supaya pada keesokan harinya dapat membuang air besar dengan lawas dan tiada sembelit.

Penggunaan Garam Buluh berterusan boleh menghindarkan pengaktifan sel-sel kanser seperti kanser payudara, kanser usus, kanser paru-paru, kanser otak dan pelbagai tumor kerana kandungannya yang beralkali tinggi PH10 boleh membantu menyediakan persekitaran yang beralkali iaitu bukan habitat sel-sel kanser.

Jelas, sel-sel kanser yang ada di setiap tubuh manusia hanya akan aktif apabila tubuh kita berasid dan bertoksik tinggi. Jadi, amalkan Garam Buluh untuk meningkatkan imunisasi tubuh badan kita.hah.. secara tak langsung produk hi-o - mineral coffee ini boleh turunkan berat badan.. sangat senang kan.. yela.. lepas I dah share pasal garam buluh ni mesti korang lebih teruja kan.. nanti I update lagi pasal mineral coffee ni.. ni baru intro je.. heheehehee.. 

Sebarang pertanyaan atau order korang boleh whatsapp 019-2392549...

No comments:

Post a Comment